Nettó 40.000 forint feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!

Blog

Munkavédelem

Nyakunkon a kánikula!

A forró nyári hőségben nem kizárólag a munkahelyi balesetek, de a különböző hőártalmak kockázata is megnő!

A tűző napon igencsak óvakodni kell a hősokktól, amelynek már első jeleinél azonnal cselekedni kell. A hőguta két szakaszban megy végbe, eleinte fejfájásos, émelygéses tüneteket okoz, később félreismerhetetlen jele a hirtelen felugró láz, illetve a verejtékezés teljes hiánya. Ez sajnos annyit jelent, hogy a szervezet már képtelen a védekezésre és azonnali orvosi ellátás szükséges. A hőguta gyakorlatilag annyit takar, hogy a fej hőmérséklete felülmúlja a test-hőmérsékletét – a kezelés elmulasztása akár maradandó agykárosodáshoz vezethet.

Minden ember nagyjából tisztában van vele, hogy mennyi időt képes kint tölteni a napon, de ahelyett, hogy kockáztatnál, érdemes inkább megelőzni a bajt. Mindenképpen tarts takarásban a fejedet (vedd fel a munkavédelmi sisakot!) és ügyelj a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra. (Elsősorban víz formájában. 🙂 )

Tudni kell azonban, hogy nem a hőguta az egyetlen hőártalom, ami nyáron fenyegetésben tart.

A hőártalmak közül a hőpangásnak és a hőkimerülésnek is nagymértékben megnő az előfordulása.

A hőkimerülés (akár több napi) kemény fizikai munka hatására fordul elő leginkább. A kiváltó ok általában a nem megfelelő folyadékpótlás vagy a verejtékezés során veszített sók és ásványi anyagok pótlásának hiánya. Tipikus tünete – amennyiben a folyadékpótlás hiánya a kiváltó ok – a megereszkedett, vízhiányos bőr. Egyéb esetben erős fejfájás, zavart tudat, émelygés és különböző görcsök kísérik.

Hőpangás akkor alakul ki, amikor az emberi szervezet természetes hőleadását valami megakadályozza. Ez általában két gyakori okra vezethető vissza. Az egyik, amikor az ember nem az időjárási viszonyoknak megfelelően öltözik. Például túl vastag, rosszul szellőző ruhadarabokban tartózkodik a nagy melegben.

A másik, amikor az ember párás melegben nagyfokú fizikai munkát végez. A hőpangás a hőgutához hasonló tünetekkel kezdődik – elsősorban fejfájással, gyengeséggel, hányingerrel és izomgörcsökkel. Ilyenkor azonnal hűvös helyre kell menni és el kell távolítani azokat az esetleges ruhadarabokat, ami a kellemetlen tüneteket kiválthatta.

Természetesen hőpangás esetén is a megelőzésre kell törekedni! Nyári munkavédelmi katalógusunkban kínált munkavédelmi felszereléseink a szélsőséges időjárásnak megfelelő ruhadarabok lettek összeválogatva. Egytől-egyik jól szellőző, könnyű és nem utolsósorban divatos munkavédelmi öltözetek, amelyek nem csak a balesetek, de a hőártalmak ellen is kiváló védelmet nyújtanak!

close

🤞 Ne maradj le az újdonságokról, akciókról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj a legfrissebb ajánlatainkról és akcióinkról!

Kosár

Bejelentkezés

Még nincs fiókod?

Facebook YouTube linkedin TikTok
Weboldalunk a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával beleegyezel ezek használatába. Adatkezelési Tájékoztatónkat ide kattintva érheted el.