Nettó 40.000 forint feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!
Mérőeszközök

Mérőeszközök és azok helyes használata

Valószínűleg minden szakmabeli hallotta már azt a kifejezést, hogy „kétszer mérj, egyszer vágj!”. Minden bizonnyal ez egy nagyon bölcs mondat, hiszen a mérésnek van egy bizonyos hibafaktora. Mi az, ami befolyásolhatja a pontos értékeket?

A hivatalos kézi mérés alapján három mért érték átlagából adódik ki a mért eredmény. Tehát minél többször mérsz, annál kisebb lesz a hibafaktor. Ezt mérési pontatlanságnak nevezzük. Általánosan elmondható, hogy minden mérést szabvány szerint 20 plusz/mínusz 1 °C-on mérünk. Ha a darabot ettől eltérő hőmérsékleten tároltuk, temperálni szükséges a mérés előtt. Ez annyit takar, hogy a megfelelő hőmérsékletre hűtjük vagy fűtjük a darabot.

Kezdjük a hosszméréssel és annak alapelveivel

A távolság mérésének pontosságánál számít a mérendő úthossz, illetve mérőeszköz pontossága, a mérést végző személy felkészültsége. Leggyakrabban használt mérőeszköz a labor-, illetve gyártóterület által egyaránt a tolómérő.

A tolómérőknél megkülönböztetjük az analóg (mérőórás, hagyományos skálázott), illetve digitális változatát. Rengeteg variáns létezik különböző feladatok elvégzésére, ám általánosságban az alábbiak mindegyikükre vonatkozik:

– Legfontosabb, hogy minden mérőeszközt tarts tisztán, mechanikus sérülés, ne legyen rajta. Ha a tolómérőt összezárva fényrés keletkezik a mérőfelületek között, a tolómérő pontatlan. Ezeket esetenként lehet, illetve meg is éri javítani, javíttatni.

– Bizonyos esetekben elvárt a kalibrált, illetve hitelesített mérőeszköz használata. Célszerű ezt akkor is betartani, ahol nincs kötelezővé téve, hiszen ezzel egy hibafaktort mindenféleképpen kizárhatsz. A hitelesítést, kalibrálást évenként javallott ismételni.

– Nem műszaki személy esetén a digitális verzió célszerű választás lehet, ugyanis használatának elsajátítása kevesebb időt vesz igénybe, a mérés leolvasása gyorsabb a hagyományos tolómérőnél. Vannak olyan digitális mérőeszközök, amelyeket számítástechnikai rendszerek által visszakövethetővé teszik a mért értékeket.

– A mérés folyamán fontos a mérő erő. Mérés folyamán törekedjünk arra, hogy a megfelelő erővel szorítsuk össze a mérőfelületeket – ellenben az eszközben is kárt tehetünk. Célszerű erőmérőt használni, amelyet itt tekinthetsz meg ->>

A tolómérők kialakításáról, az alábbi linken tájékozódhatsz! >>

close

🤞 Ne maradj le az újdonságokról, akciókról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj a legfrissebb ajánlatainkról és akcióinkról!

Kosár

Bejelentkezés

Még nincs fiókod?

Facebook YouTube linkedin TikTok
Weboldalunk a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával beleegyezel ezek használatába. Adatkezelési Tájékoztatónkat ide kattintva érheted el.