Nettó 40.000 forint feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!
Mérőeszközök

Csalóka mérőeszközök

A cikkben található mérőeszközök azért kerültek egy kalap alá, mert hajszálpontos mérést egyikkel sem lehet végezni. Ezek az eszközök becslést tesznek lehetővé. Közös tulajdonságuk, hogy ha fényrés keletkezik a mért felület és a mérőeszköz között, nem megfelelő a mérés vagy a mért eredmény. Lássuk, hogy miért…

Szögvasak

Minden szakmának megvan a maga pontossága. Egy hegesztőnek nem szükséges a derékszöget 90° plusz/mínusz 15’ tűréssel legyártania. Az ő megfelelő mérőeszköze lehet egy kiváló minőségű, megfelelő alapanyagból gyártódott mérőderékszög.

Kialakításukat tekintve létezik talpas, állítható magasságú, illetve dőlésszögű is. Mérést tekintve különböző szögértékekkel elérhetőek el, például ez a duplafokú talpas szögellenőrző is ilyen.

Mérővonalzók

Mérővonalzó alkalmazása esetén a maximális elérhető legnagyobb pontosság a 0.5 mm. Alkalmazásuk terén rengeteg variáció létezik a különböző kialakításoknak köszönhetően.

Élvonalzók

Az élvonalzó egy egyenes sík mérésére használható mérőeszköz. Használata során fontos, hogy a kialakított felület és a felület között fényrés ne keletkezzen. Figyeljünk oda, hogy az élvonalzót mindig megfelelően tároljuk, az eszköz pengéjére védőtok használata ajánlott.

Rádiusz sablon, menet sablon

Közös tulajdonságuk, hogy a mért értéket a szemünkre hagyatkozva állapítjuk meg. Rádiusz sablon használata során az előállított lekerekítés méretét úgy állapítjuk meg, hogy a sablonban található lemezek között válogatva megkeressük azt a méretet, amely leginkább illik a lekerekített élre. Itt is alapvető módszer a fényrés technika.

A menetsablonokkal meghatározható a menetemelkedések mértéke, amelyek hasonlóan a rádiusz sablonhoz, fényrés technikával állapítunk meg. Számtalan menettípushoz megtalálható a hozzáillő sablon, ám vigyázni kell, mert nem minden menet szabványos!

Hol használhatóak a „csalóka” mérőeszközök?

Minden esetben győződj meg arról, hogy a kívánt méret mérésére milyen tűrémező tartozik, illetve milyen környezetben történik a gyártott eszköz felhasználása. Finommechanikai dolgokhoz értelemszerűen nem a fent leírt eszközöket javasoljuk, ám hasznosnak bizonyulnak még a legbonyolultabb gyártócellák esetén is.

Kosár

Bejelentkezés

Még nincs fiókod?

Facebook YouTube linkedin TikTok
Oldalsáv
Weboldalunk a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával beleegyezel ezek használatába. Adatkezelési Tájékoztatónkat ide kattintva érheted el.