Cégtörténet

Így indult a Zorex! – Zalai László beszámolója

A szerencséjét mindenki saját magának kovácsolja – lehetőségek hada vesz bennünket körül nap mint nap, amelyeket azonban tudni kell felismerni és idejében lecsapni rájuk.

27 évvel ezelőtt még más világban éltünk, ami viszont akkor is igaz volt minden egyes vállalkozásra, hogy tudni kellett jókor lenni jó helyen és persze kellő nyitottsággal fogadni az újdonságokat. A 80-as évek vége fele még nagyon keveseknek adatott meg az importálási lehetőség – mi azonban jókor voltunk jó helyen…

Az akkor már 10 éve működő elsősorban fúró és vágószerszámokra kihegyezett RUKO gyárának tulajdonosa, bár termékeket még nem forgalmazott Magyarországon, de nyitott volt az új piacok meghódítására. Egy budapesti üzemlátogatás alkalmával a cég tulajdonosa minden protokollt félretéve, nem fogadta a német partnert, aki ezen elkeseredésében keresett fel bennünket, egy régi-régi ismertségre alapozva.

A hazai szerszámgyártó ipar a rendszerváltással párhuzamosan megszűnt, így kaptak teret a fejlett nyugati országok importtermékei, amelyeknek a feltételeit ekkor még kevesen engedhették meg maguknak. A Ruko-nak azonban pontosan ez volt a célja – professzionális termékeit hazánkban is értékesíteni kívánta -, nekünk pedig meg voltak hozzá a szükséges feltételeink. Egy üzleti vacsora alkalmával megállapodtunk, ezzel teret engedve annak a további 10 szerszámgyártónak, akik a Ruko ajánlására kerestek meg bennünket.

Ez azonban korántsem volt elég!

A hazai ipar ekkor még nem volt felkészülve a minőségi, de drágább termékekre. Nagy segítséget nyújtott a rendszerváltás, amikor megjelentek az első multinacionális vállalatok. Ők egyszeri nagyobb befektetésükkel gyakorlatilag költséghatékonyabban jártak el, hiszen a komoly minőségű szerszámok akár többszörös élettartamot is tanúsítottak (és tanúsítanak még ma is) silányabb társaiknál.

Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy vajon mi hogyan juthattunk hozzá az áruhoz, hiszen ha nincs készlet, amiből folyamatosan kiszolgáld a vásárlókat, hiába a kiváló termék, idővel elpártolnak. Mi itt a Zorexnél kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetünk a pontos, megbízható munkára. A bizalom kiépítése hosszú folyamat, az elvesztéséhez azonban elég egy pillanat – éppen ezért mindig mindent határidőn belül teljesítünk, illetve a megállapodás szerint járunk el.

A Ruko-val való jó kapcsolatnak köszönhetően kezdetektől fogva konszignációs rendszerben tudtunk együttműködni, így elég volt akkor kifizetnünk az árut, amikor az értékesítésre került.

A sors fintora

Miért pont szerszámok? Alapvetően mindig is érdekelt a műszaki terület, gépészmérnök szakon végeztem. Azt azonban soha nem gondoltam volna, hogy valóban ezen a területen fogok elhelyezkedni, az meg aztán végképp meg sem fordult a fejemben, hogy saját, sikeres szerszám üzletem lesz. Már csak azért sem, mert éppen gyártástechnológia és szerszámismeret volt az a tantárgy, amiből nem sikerült elsőre átmennem a vizsgán – de hát az élet ilyen, elvégre annak idején Thomas Edison-t is képezhetetlennek minősítették és állítólag Einstein is megbukott matematikából…

close

🤞 Ne maradj le az újdonságokról, akciókról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj a legfrissebb ajánlatainkról és akcióinkról!