Forgácsolás, Mérőeszközök, Szerszámok

Így befolyásolja a hőmérséklet a munkaeszközök viselkedését…

Jelen esetben a hideg levegő hatásainak tükrében vizsgáljuk meg picit a szerszámok anyagi viselkedését. Az emberi szervezetet melegen lehet tartani különféle réteges ruházattal, termo öltözettel. Erre számos megfelelően meleg illetve komfortos munkaöltözetet találsz webáruházunk munkavédelmi felszerelései között. Ugyan ezt az eszközeinkről, illetve a munkadarabokról sajnos nem lehet elmondani.

Erre ügyelj, amikor kisgépekkel dolgozol!

Minden eszköznek megvan az üzemi hőmérséklet tartománya, amin az eszköz károsodás nélkül, biztonságosan üzemeltethető. Bizonyos esetekben ezek az értékek elég szélsőségesek lehetnek, nem ritka a -20 C°/+60 C° -os tartomány sem.

Az előírt értékeket feltétlenül tartsd be, mert sajnos azon túl, hogy akár a garancia is bánhatja, a saját testi épségedet is kockáztathatod (gondolj csak egy LiOn/LiPo akkumulátor túlhevülésére, ami tűzesettel is járhat)!

Amint azt sokan tudják, a hideg csökkenti az akkumulátor kapacitását. Ez ellen nincs más megfelelő lehetőségünk, csak a tartalék akkumulátor. Ha valaki mégis amellett döntene, hogy az eszközt váltott hőmérsékletnek teszi ki (hűvös levegőről beviszi egy melegebb helyre, majd ismét a hidegebbre) feltétlenül gondoskodjon az akkumulátor lecsatlakoztatásáról, ugyanis a hideg felületen pillanatokon belül kicsapódik a pára ezáltal vizes környezetet teremtve a gép elektronikájának. Szélsőséges esetben egy bent felejtett cella tűzesettel vagy cellazárlattal is végződhet. Törekedj a fokozatos hőmérsékletemelésre, amíg el nem éri a szobahőmérsékletet.

A hideg levegő nem csak az akkumulátorok teljesítményét befolyásolja, hanem a gépekben található kenőanyag viselkedését is. Minden kenőanyagnak van dermedéspontja, gyengébb minőségű kézi gépeknél (sarokcsiszoló, fúrógép, rezgő csiszoló, stb.) előfordulhat, hogy az előírt üzemi tartománynál jóval magasabb hőfokon (pl -20 C° helyett -10 C°-nál). Ez annyit jelent, hogy a kenőzsír, esetleg olaj viszkozitása megváltozik, megdermed, így nem jut olyan helyre, ahol szükség lenne rá. A gépet ezzel jóval nagyobb kopásnak tesszük ki, ami károsítja azt.

A gépek állapotát sokáig meg lehet őrizni megelőző karbantartásokkal, időszakos szervízzel, ahol egyben kérhetünk jobb, modernebb kenőanyagot a gépbe (sok esetben a gyártói előírás ezt tartalmazza, ott ellenőrizhető is), illetve fény derülhet a kezdetleges csapágy, illesztési problémákra is. Ha huzamosabb ideig hidegnek tesszük ki, törekedjünk arra, hogy némi üresjárat után (,amit lehetőleg fokozatosan kell emelni) kezdjük meg a munkát vele, hogy a megfelelő kenés létrejöjjön.

A hideg hatással van az anyagok fizikai tulajdonságára is. Bizonyos műanyag alkatrészek ridegebbé vállnak, hajlamosabbak fizikai hatására eltörni, elrepedni. Figyelj oda, hogy ne ejtsd le, ne dőljön el vagy csapódjon oda valaminek.

Precíz, pontos mérés hidegben is!

Egy hobby felhasználót valószínűleg nem fog érinteni ez a probléma, ám aki precízebb megmunkálásokkal foglalkozik, Nekik a hőmérséklet kritikus tényező. Mivel a nemzetközi mérésügyi szabvány előírja, hogy a mérést 20 C° +/- 1C°-on kell elvégezni, így nincs más lehetőség, mint a temperálás. Ez annyit jelent, hogy mind a mérőeszközt, illetve a mérendő munkadarabot az előírt hőmérsékletre melegítjük (vagy hűtjük). Ezt csak úgy tehetjük meg, hogy betesszük az adott helyiségbe és várunk. Az idő függ a munkadarab nagyságától, anyagától, illetve a hőmérséklet differenciáltól. Minél nagyobb egy munkadarab, annál több idő kell, hogy az anyag belseje is átvegye az előírt hőmérsékletet.

Hogy mind erre miért van szükség?

Olyan alkatrészeknél, ahol fontos a mérethűség, ez elengedhetetlen. Minden anyagnak van egy úgynevezett hőtágulási együtthatója. A hőmérséklet hatására az anyag szerkezete zsugorodik, vagy tágul. Sok esetben csak a milliméter század vagy -ezred részéről beszélünk, de előfordulhat szélsőséges eset is. Ilyen lehet például egy hosszú alumínium alkatrész, aminek a fajlagos hosszváltozása az egyik legnagyobb. Bizonyos esetben több milliméter is lehet a differencia.

Ez a differencia a gépünkben található alkatrészeket is megviseli (például egy csapágyillesztés).

Vigyázzunk magunkra illetve szerszámainkra, és ne feledkezzünk meg a megfelelő védőeszközökről sem!

close

🤞 Ne maradj le az újdonságokról, akciókról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj a legfrissebb ajánlatainkról és akcióinkról!