Nettó 40.000 forint feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás!

Blog

Munkavédelem, Villanyszerelő

Vigyázz! Ráz!

Minden, amit a szigetelt kéziszerszámokról tudni érdemes a biztonság tekintetében.

Tudjuk jól, hogy a legtöbb szakember teljes mértékben tisztában van a témát érintő dolgokkal kapcsolatban, mégis fontosnak érezzük részleteiben írni róla, hiszen akár elég egyszer hibázni ahhoz, hogy komoly sérülés legyen a vége. Tehát ezúttal igyekeztünk összegyűjteni minden fontos információt, amely segítségül szolgálhat a kitűzött feladatok biztonságos elvégzéséhez.

A balesetek 55%-a abból adódik, hogy a feszültség mentesített eszköz mégis bekapcsolva maradt, vagy valaki figyelmeztetés nélkül működésbe hozta azt. Éppen ezért minden esetben ajánlott az érintésvédelemmel, szigeteléssel ellátott kéziszerszám használata, illetve javasolt nem kizárólag a szerszámot ehhez mérten megválogatni, hanem a munkaruházatot is. Így a szigetelt védőcipő illetve védőkesztyű viselete például feltétlenül indokolt.

 

Ezek terén pedig fontos, hogy a védőeszköz megfelelő minősítéssel rendelkezzen.

ld táblázat védőkesztyű esetén. EN 60903 Villamos feszültség elleni védelem.

Osztály Vizsgált feszültség Használati feszültség
2500 V 500 V
0 5000 V 1000 V
1 10000 V 7500 V
2 20000 V 17500 V
3 30000 V 26500 V
4 40000 V 36000 V

Az egyéni védőeszköz csak egy másodlagos védelmi szint, ami megelőzi az nem más, mint maga szerszám.

Sajnos előfordulnak olyan projektek, amelyeknél kénytelenek vagyunk feszültség alatt lévő eszközön dolgozni. Ilyen esetben mindig a méréssel kezdjük az adott feladatot, hogy tudjuk, pontosan mekkora feszültséggel illetve áramerősséggel van dolgunk.

Van, hogy egy tápegység hibája miatt gyengeáram helyett hirtelen közepes feszültség, extrém esetben akár magasfeszültség is keletkezhet, amikor is az 500 V-ig minősített eszköz nem véd meg.

Éppen ezért mindig méretezzük túl a biztonságot!

Szerszámok között tengernyi a választék. Szabványok tekintetében itthon a FAM minősítés (feszültség alatti munka használatos, amit a 72/2003. (X. 29.) „GKM rendelet határoz meg. Ezen kívül alapfeltétel legyen az általános TÜV-GS vizsgálattal ellátott szerszám, illetve az EN szabvánnyal jelölt kéziszerszám.

Ezeken az eszközökön fel van tüntetve, hogy mekkora feszültség ellen szigetel, ám ne feledkezzünk meg, nem mindent TÜV illetve EN szerszám FAM minősített!

Olyan eszközt semmiképp ne válasszunk ilyen jellegű feladatokra, amin nincs jelölés! Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy az eszközöket minimum évente felül kell vizsgáltatni az arra jogosult szervezettel. (A rendelet pontosan tartalmazza, hogy milyen körülmények között használt eszközt, milyen gyakran kell ismételt bevizsgálásra küldeni.)

Minden munkavégzés előtt ellenőrizzük a szerszám sértetlenségét, hibás szigetelésű szerszámot selejtezzük le és távolítsuk el azonnal a munkaterületről hogy az, véletlenül se kerüljön használatba.

FAM bevizsgálás a Zorexnél!

Az általunk forgalmazott szigetelt kéziszerszámok Feszültség Alatti Munkavégzéshez (FAM) bevizsgáltatását biztosítani tudjuk vásárlóink részére! Erre vonatkozólag bővebben a ide kattintva olvashatsz, FAM tanúsítvánnyal ellátott csomagajánlatunkat pedig ezen a linken találod!

Balesetmentes munkavégzést kívánunk mindenkinek!

Kosár

Bejelentkezés

Még nincs fiókod?

Facebook YouTube linkedin TikTok
Oldalsáv
Weboldalunk a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával beleegyezel ezek használatába. Adatkezelési Tájékoztatónkat ide kattintva érheted el.